Redaktion   •   Abonnement   •   Nyhedsmail   •   Annoncering   •   Skriv din egen nyhed   •   Websider og PR   •   Hjælp   •   Transportjob
Forsiden
      

Gyllekøretøjer slider hårdt på små veje

Tirsdag 26. august 2014 kl: 09:18
Af: Mikael Hansen

Tunge og brede gyllekøretøjer øger vejsliddet med 34 procent. Det er især svage kanter på smalle veje, det går id over. Det viser en ny undersøgelse.

Det er Asfaltindustrien, som har hyret konsulentfirmaet Grontmij til at undersøge vejsliddet fra Gyllekøretøjer, efter at Trafikstyrelsen i 2011 gav dispensation til op til 10 tons akseltryk, hvis der blev brugt brede dæk med lavt tryk - og hvis kommunens vejbestyrelse var enig.

Hvert eneste år bliver en million læs gylle - næsten 70 gylletransporter pr. svine- eller kvægbedrift her i landet - kørt ud på de danske veje. Der køres cirka to millioner kilometer med gylle.

Konklusionen i undersøgelser er, at de tunge gyllekøretøjer forøger vejsliddet med 34 procent. Og det er en uholdbar situation både for landbruget, kommunerne og vejentreprenørerne, mener Asfaltindustrien.

Asfaltindustriens kommentar
Direktør Anders Hundahl, Asfaltindustrien, skriver i en kommentar til undersøgelsen:

"Men problemet er, at trykket fra tungere vogne forplanter sig nedad i dybden og ødelægger veje nedefra. Og da store vogne med brede dæk oftere kommer ud i kanten/rabatten på smalle veje, gør de betydelig skade her.

Heldigvis findes der gode, billige løsninger som kantforstærkninger og vigepladser. Kommunen behøver altså ikke lave helt nye veje for at give landbruget og deres nye store køretøjer gode betingelser.

Det er godt, at landbruget investerer og øger produktivitet og indtjening ved brug af større maskiner. Også kommunerne tjener på, at landbruget trives. Men det er ikke rimeligt, at en entreprenør risikerer tab, fordi han har overtaget ansvaret for at drive en smal, svagt befæstet vej, f.eks. i en funktionskontrakt, og så pludselig opdager, at kommunen har omdannet den til trafikeret vej for kæmpekøretøjer."




Klik venligst

© Copyright 2024 transportnyhederne.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Print siden  

- Skanderborg-virksomhed er endt i konkurs
- Seks meldes døde
- Entreprenør tog tre tre-akslede tandem-trækkere med til Herskind
- Dem fra Nordlunde har fået en ny fire-akslet maskinanhænger
- Havn investerer og reducerer sin gæld
- Ny limfjordsforbindelse bliver emne på samråd med transportministeren
- Overføringsanhænger skal føre containere til og fra opgaverne
- Slagelse-virksomhed skal bruge to nye trækkere til entreprenøropgaver
- 23-årig kørte i stjålet lastbil
- Pusher-trækker skal tage læsset med gyllevogne med mere
- Beskæftigelsen steg med 33.600 på et år
- Fragtfirma medbringer truck til lasten

Skriv din kommentar:
Alle felter skal udfyldes!

Titel:
 
Kommentar:
 
Navn:
 
Email:

Adresse:

By:

Indtast bogstaverne: ÆØÅ
- så hjælper du os med at undgå spam.

Bemærk: For at undgå misbrug bliver din IP adresse logget!
Klik venligst